Tradisjonsrikt håndverk fra Sirdal

Sirdal Håndlaft leverer både spesialutviklede hytter og egne hyttemodeller. Her kan du få en ekte laftehytte kombinert med alle de moderne fasiliteter og løsninger du måtte ønske. Sirdal Håndlaft kan dessuten hjelpe deg som vil ha anneks, garasje, eldhus, grillhytte, stabbur eller en annen type skreddersydd bygg i laft.

Lafting er en gammel, tradisjonsrik måte å bygge på.

Mens det moderne byggeriet er avhengig av en endeløs rekke elektriske verktøy, støyete 2-taktsmotorer og diverse materialer fra fjern og nær, benytter Sirdal Håndlaft i stor grad gamle håndverksteknikker og manuelle redskaper. Materialene er nesten utelukkende ekte Agder-furu som  har brukt lang tid på å vokse seg stor og grov. Blir sluttresultatet bedre av den grunn? Ja. Og vakrere.

Lafting som konstruksjonsmetode

Lafteteknikken har blitt brukt i mer enn 1000 år i Norge, og ingen annen konstruksjon har dominert byggeskikken i samme grad. Frem til 1900-tallet var laftet praktisk talt enerådende. Det laftes fortsatt, men i mindre utstrekning og med annet verktøy.

Heldigvis finnes det tradisjonsbærere som fortsatt holder det historiske faget ved hevd. Øyvind Moen (bildet), som driver Sirdal Håndlaft, er en slik tradisjonsbærer. Hos Øyvind kan du få en spesialtegnet hytte eller velge blant deres flotte hyttemodeller. Hver eneste tømmerstokk blir  uansett håndplukket og laftet av Øyvind og hans dyktige kollegaer, som holder til i Oftedal Næringsbygg i Sirdal.

Øyvind Moen – Sirdal Håndlaft
Sirdal Håndlaft logo

Øksen du ser i Sirdal Håndlafts logo kalles ofte en ”laftebile”. Forskjellen på en vanlig øks og en bile, er at sistnevnte har en bredere egg enn en øks. Å bruke en laftebile istedenfor elektriske sager utgjør en stor forskjell i materialbehandlingen. En sag river opp treet. En laftebile skjærer seg gjennom fibrene i treet og etterlater seg glatte og tette overflater. En slik overflate gjør tømmeret mer motstandsdyktig mot vanninntrenging og mikroorganismer enn sagde snitt. Sirdal Håndlafts hytter kan derfor ikke sammenliknes med hytter som har en produksjon basert på maskinlafting.